Glutamina jest aminokwasem, jednym ze składników budowy mięśni. W większości jest wytwarzana przez organizm. Są grupy osób, którym zaleca się dodatkowe suplementowanie L-glutaminy. Są to sportowcy. L-glutamina usprawnia proces regeneracji po treningowej (mniejsze zakwasy kolejnego dnia), wspomaga rozbudowę mięśni oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Zwiększa też ogólną wydolność organizmu oraz poprawia metabolizm. Pomoże osobom zmagającym się z chorobą wrzodową, bierze udział w regeneracji jelit, powstrzymuje biegunki oraz usprawnia produkcję śluzu w jelitach. Dawkowanie zależy od wagi osoby i stawianego sobie celu, 2 g dziennie L-glutaminy będzie odpowiednie na poprawienie ogólnego samopoczucia. Osoby, które trenują wyczynowo mogą śmiało przyjmować do 8 g dwa razy dziennie. Diabetycy przed korzystaniem z L-glutaminy powinni skonsultować się z lekarzem ponieważ w ich organizmie zachodzą inne procesy trawienia, może być tak, że w ich przypadku suplementowanie przyniesie więcej szkód niż zysków.